Hot sauces - pirmieji aštrūs padažai Lietuvoje

Atnaujinta: 2020 m. gegužės 27 d.


Lietuviai jau kuris laikas draugauja su aštrumu, nors mūsų tradicinėje virtuvėje, ko gero, nieko aštresnio negu juodieji pipirai turbūt nėra.

Sriracha, Tabasco, Youtube šou "The hot ones" ar kelionės po užsienį mus supažindino su kitokiais, nepažintais skoniais, bei dideliu aštrumo lygiu maiste. Pradėjome pereiti nuo "tik kad neaštru būtų" į "norėčiau ketvirto aštrumo." Iš didžiųjų padažų gamintojų Lietuvoje taip ir nesulaukėme nieko tikrai aštraus. Panašu, jog rinka maža, "hot sauce" yra vis dar nišinis produktas.


Galiausiai mums pabodo mokėti didžiules kainas siunčiantis ką nors iš JAV arba JK, tad išsikėlėme klausimą-kodėl gi mes negalime turėti vietinių, lietuviškų "hot sauces"?


Pradėjome eksperimentuoti su padažais savo virtuvėje. Didžiausia problema buvo Europoje parduodamų pipirų kokybė, kuri mūsų tikrai netenkino. Superhot klasės pipiruose, tokiuose kaip Carolina Reaper, Trinindad Scorpion, Habanero, Ghost Pepper, slypi ne vien aštrumas. Pipiruose atsiskleidžia ( panašiai kaip apyniuose) tropinių bei citrusinių vaisių, gėlių, uogų, bei kiti aromatai. Padaže turi justi pipirų gaivumą, jų šviežumą bei kokybę. Labai svarbu, kad netektų visko slėpti didžiuliu aštrumu, cukrumi ar kitokiomis skoninėmis medžiagomis.

Supratome, kad visko turime imtis patys, nuo pat pradžių.


Pasistatėme šiltnamį (didesnį negu mūsų butai), ilgai aiškinomės dėl sėklų, dėl lietuviško klimato, dėl žemės, dėl laistymo, dėl genėjimo, dėl priežiūros - dėl visko. Po keleto mėnesių suplanavome pirmajį sodinimą. Sudygo mūsų sėklos ir prasidėjo visi darbai: sodinimas, laistymas, genėjimas, skynimas.


Vasara pasitaikė labai karšta, šiltnamyje temperatūra svyravo tarp 50-60C. Pirmieji paraudę Carolina Repaer'iai atpirko viską. Supratome, kad labai pamėgome pačią žemdirbystę - visą pipiro kelionę nuo daigo iki padažo. Tai suteikė mum pilnavertę kokybės kontrolę visame gamybos procese. Pipirai sunoko, pradėjome daryti padažus pagal mūsų pačių anksčiau išdirbtas receptūras. Esame labai patenkinti savų pipirų kokybe. Iš pradžių buvo sunku patikėti, kad Lietuvoje gali užaugti tokie aštrūs ir lepūs pipirai. Pamename, kaip pirmajį Ghost Pepper (Bhut Jolokia) tiesiog perlaužėme per pusę ir pasidalinom lyg kokią papriką. Turbūt labiausiai pribloškė Carolina Reaper savo aromatinėmis savybėmis. Juose susipina ananasai, pasiflorai (passionfruit), slyvos, citrinos, gėlės, vyšnių žiedai. Tik vėliau aštriausias pasaulio pipiras (mūsų nuomone ir pats skaniausias) pasiveja savo aštrumo savybėmis. Tad su dideliu džiaugsmu norime jums pristatyti pirmuosius tikrus lietuviškus aštriuosius padažus - "hot sauces". Viskam taikome aukščiausius įmanomus kokybės standartus - jokių pridėtinių cukrų, tiktai šviežiausi vaisiai ir daržovės, daugumą kurių užsiauginame patys. Chilli guys padažai puikiai tiks visam jūsų maistui pagardinti. Taip pat jie puikiai tiks ir sportuojantiems ar greitai artėjančiam griliaus sezonui.

Dabar apie pačius padažus:


Habanero Pineapple - mūsų pats populiariausias padažas. Daug Habanero pipirų, daug pačių šviežiausių ananasų. Puikiai subalansuotas skonis bei aštrumas.

Nėra geresnio padažo prie picos už Habanero Pineapple.



Ghost of Mango - šitame padaže susijungia Ghost Pepper bei Trinindad Scorpion pipirai. Mango turi daug saldžiarūgštingumo ir prideda daug tekstūrinių savybių, padažas tampa šilkinės konsistencijos. Tai labai aštrus, tačiau taip pat ir beprotiškai skanus padažus.



Choco Habanero - šis padažas turi subtilų skonį ir yra tirštesnės konsistencijos, čia ištiesų galima pajusti pačių pipirų tekstūrą. Grilinto česnako dėka, jaučiamas šiek tik dūminis skonis. Chocolate Habanero pipirai turi uždelstą aštrumą kuris vis didėja - ragaukite atsargiai.


Carolina Reaper - į šį padažą žiūrime labai atsakingai. Kadangi šis pipiras turi tokių įspūdingų skoninių bei aromatinių savybių, mums buvo labai svarbu, kad tai būtų galima jausti padaže. Aštrumas begalinis, tačiau pasimėgauti galėsite.



Visus mūsų padažus rasite mūsų internetinėje parduotuvėje.


Taip stebėkite socialinę erdvę, vis daugės galimybių bei vietų, kuriose galėsite įsigyti mūsų padažų, tai pat progų paragauti bei pabendrauti su mumis. Artėjant rudens sezonui, galėsite paragauti ir šviežių pipirų.

Nepamirškite pasidalinti savo patirtimis Instagrame #chilliguys


Skanaus!

Peržiūrų: 781